ΛΟΥΡΜΠΑΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Ευστρατίου

Είναι Πληρεξούσιος Υπουργός Α΄ε.τ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, και είναι μητέρα ενός τέκνου, του Ευστρατίου.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, παρακολούθησε επί σχεδόν διετία μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και την Εγκληματολογία στη Σορβόννη (Πανεπιστήμιο PARIS II).

Άσκησε δικηγορία από τον Νοέμβριο 1982, εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, από τον οποίο αποχώρησε τον Μάιο 1989, όταν ορκίστηκε Διπλωματικός Υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στον Διπλωματικό κλάδο είχε εισαχθεί με εξετάσεις, το 1987, μέσω της τότε Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία και φοίτησε επί διετία.

Κατά την θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπηρέτησε σε αρκετές Αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας, ειδικότερα, ως πρώτος Πολιτικός Σύμβουλος στη Ουάσιγκτων, με χαρτοφυλάκειο Τουρκία και ΝΑΤΟ, στο Τελ Αβίβ, όπου και απέκτησε την εμπειρία δύο πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, (2012 και 2014), καθώς και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Πράγα, Βουκουρέστι και Βουδαπέστη. Πρώτη της μετακίνηση στο εξωτερικό ήταν το 1991 κατά την διεξαγωγή του πολέμου στην Κροατία, όταν αποσπάσθηκε στο πρώτο Ελληνικό Κλιμάκιο στην Αποστολή Επιτήρησης της ΕΕ στην Γιουγκοσλαβία. Υπήρξε τότε η μόνη γυναίκα διπλωματικός στην Αποστολή της ΕΕ. Για τις εκεί υπηρεσίες που προσέφερε έλαβε εύφημη μνεία από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, κ. Σαμαρά.

Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως επικεφαλής του Αεροναυτιλιακού Τμήματος στην Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών Σχέσεων επιτυγχάνοντας, σε αγαστή συνεργασία με τον τότε Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρέσβυ, την καθιέρωση, στο πλαίσιο του ICAO, μεγάλου αριθμού νέων αεροδιαδρόμων, ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, πάνω από το Αιγαίο. Επίσης υπηρέτησε ως Σύμβουλος στην Διεύθυνση Schengen, επιφορτισμένη με την προώθηση της, επιτυχούς τελικώς, εισδοχής της Ελλάδας στο Visa Waiver Program των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ακόμη ως Υποδιευθύντρια στην Διεύθυνση Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) και ως Διευθύντρια στην Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών.

Από το Υπουργείο Εξωτερικών αφυπηρέτησε, στις 31/12/2023, έχοντας διατελέσει επί διετία Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κύπρου. Κατά την αφυπηρέτησή της, της απενεμήθη με Προεδρικό Διάταγμα, η επί τιμή διατήρηση του βαθμού του Πληρεξουσίου Υπουργού Α΄.


Μοιραστείτε το: Facebook Twitter


Κατηγορίες

Διαβάστε τα πιο επίκαιρα νέα και ενημερωθείτε για τα τελευταία γεγονότα!

Άμυνα / Ασφάλεια

Άμυνα / Ασφάλεια

Βίντεο

Βίντεο

Γεωπολιτική / Γεωστρατηγική

Γεωπολιτική / Γεωστρατηγική

Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Κείμενα Αναφοράς

Κείμενα Αναφοράς


Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα!