ΤΣΑΙΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου

Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς του Πολεμικού Ναυτικού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 1977 εισάγεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Ακολουθούν 35 χρόνια σταδιοδρομίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Διατέλεσε Διοικητής Ναυτικής Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος από το 2008-2012, περίοδος κατά την οποία αναβαθμίστηκε η γεωστρατηγική διάσταση των λιμένων Αλεξανδρουπόλεως, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Υπηρέτησε στο Στόλο σε επιχειρησιακές μονάδες ως Κυβερνήτης 5 πολεμικών πλοίων κρούσεως (Τ/Α Τοξότης, Τ/Α Έσπερος, ΤΠΚ Άννινος, ΤΠΚ Λάσκος και ΠΓΥ Αξιός) καθώς επίσης και ως Διοικητής Μοίρας Υποστηρίξεως στο Αρχηγείο. Κατά τη διάρκεια της διοικήσεως του στο ΠΓΥ Αξιός συμμετείχε ως έδρα Διοικήσεως και Ελέγχου για την ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση SNMG (Standing NATO Maritime Group), πρώην SNFM (Standing Naval Force Mediterranean), παρέχοντας στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης NRF (NATO Response Force) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επίσης από το 1998 ως το 2002 ήταν Υπασπιστής της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και από το 2002 ως το 2005 Ακόλουθος Αμύνης στην Ελληνική Πρεσβεία στον Καναδά, στην Οττάβα, αναδεικνύοντας τις government to government αμυντικές προμήθειες στο ΥΠΕΘΑ και πετυχαίνοντας τη δωρεάν παράδοση συστημάτων αντιτρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και τη χορήγηση νοσοκομειακής μονάδας πλήρως εξοπλισμένης στο Αφγανιστάν για τις υποχρεώσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς δίδαξε Ναυτιλία- Κατεύθυνση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στις Σχολές Εξειδικεύσεως Αξιωματικών. Επίσης δίδαξε στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, από τις αντίστοιχες έδρες τις οποίες διηύθυνε και σχεδίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα μεταξύ ΑΔΙΣΠΟ και Πανεπιστημίου Μακεδονία, το οποίο εκτελέστηκε επί οκταετία με μεγάλη επιτυχία. Η συγγραφική του δραστηριότητα αποτελείται από, εγχειρίδια και σημειώσεις Ναυτιλίας, το syllabus περί Στρατηγικής και ασφάλειας που αποτέλεσε τον οδηγό για τα μαθήματα που διδάσκονται στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, «Σύγχρονος Πόλεμος» 2023 εκδόσεις Ινφογνώμον καθώς και μεγάλο πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο του εσωτερικού και της αλλοδαπής. Είναι τακτικός αρθρογράφος-συνεργάτης με τα περιοδικά GR-Diplomatic, Δημοσιογραφία, και Security Science Journal, την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και τις ιστοσελίδες: geopolitics&dailynews (geopolitics.iisca.eu), liberal.gr, New-Economy.gr και anixneusei.gr, για θέματα άμυνας, διπλωματίας και ασφάλειας. 

Έχει οργανώσει πολλά διεθνή και εθνικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει τόσο ως συντονιστής, ομιλητής όσο και ως εισηγητής. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Strategy International (www.strategyinternational.org) με έδρα τη Λευκωσία,  στο οποίο διετέλεσε και ως ιδρυτικός Διευθυντής και του Institute for National and International Security (INIS) με έδρα το Βελιγράδι (http://intelligence-security.rs/) . 

Του έχουν απονεμηθεί οι ακόλουθες εθνικές διακρίσεις:

• Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής

• Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα

• Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

• Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ’ , Β’ και Α τάξεως

• Διαμνημόνευση Ευδόκιμου Διοικήσεως Γ’,Β’ και Α τάξεως

• Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Β’ και Α τάξεως

• Διαμνημόνευση Υπηρεσίας σε μεγάλο Σχηματισμό

Ξένες διακρίσεις:

• Του τάγματος του Ιππέα της Μαδάρας Β’ τάξεως μετά ξιφών της Βουλγαρικής Δημοκρατίας. Από τον τέως Πρόεδρο Πέταρ Στογιάνοφ.

• Ταξιάρχη του τάγματος του Λεοπόλδου ΙΙ της Βελγικής Δημοκρατίας. Από τον τέως βασιλιά Αλβέρτο B’ του Βελγίου.

• Ταξιάρχη του τάγματος της Ισαβέλλας της Καθολικής της Ισπανικής Δημοκρατίας. Από τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλο και την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

• Ταξιάρχη του τάγματος της αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Από τον τέως Πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι

• Του τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου. Από τον τέως Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ


Μοιραστείτε το: Facebook Twitter


Κατηγορίες

Διαβάστε τα πιο επίκαιρα νέα και ενημερωθείτε για τα τελευταία γεγονότα!

Άμυνα / Ασφάλεια

Άμυνα / Ασφάλεια

Βίντεο

Βίντεο

Γεωπολιτική / Γεωστρατηγική

Γεωπολιτική / Γεωστρατηγική

Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη

Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις

Κείμενα Αναφοράς

Κείμενα Αναφοράς


Τελευταία Νέα

Διαβάστε και ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα!